Op 20 juni 2013 heeft het Europees hof van justitie een uitspraak gedaan in een Oostenrijkse zaak waaruit blijkt dat ook mensen in Nederland btw moeten gaan betalen op hun zelf opgewekte stroom. Wat heeft dit voor gevolgen voor uw situatie? Want hiermee zult u btw ondernemer worden en dus ook btw plichtig en is dit een extra verhoging in de btw voor u. U gaat in dit geval meer betalen, een verhoging van de btw dus.

Denk u erover zonnepanelen aan te schaffen?
Vraag dan geheel vrijblijvend meerdere offertes aan bij zonnepanelen leveranciers uit uw regio.
Tik simpel uw postcode in en ontvang offertes van maximaal 6 zonnepanelen experts.

Nederlandse zonnepanelen: wel of geen btw?

De situatie in Oostenrijk is totaal anders dan die hier in Nederland is. Stroom die huishoudens produceren worden daar al met btw belast. De zaak die was aangespannen ging erom of, als iemand btw afdraagt dan ook recht heeft op btw aftrek over de koopprijs van zijn zonnepanelen. Het hof zegt dat dat zo is. Als dat niet zo was zou dan ook erg vreemd zijn want dan draagt zo’n persoon enkel af en hierdoor zou er een onterechte btw verhoging plaatsvinden, aangezien er geen aftrekmogelijkheid is. Het blijft natuurlijk een basisprincipe, als je plichten hebt heb je ook rechten en visa versa.
Momenteel bestaat er verwarring bij mensen die zonnepanelen gebruiken om stroom op te wekken. Zijn ze nu opeens ondernemer voor de btw of niet? Krijgen ze te maken met de btw verhoging?

Verkoop of vergoeding?

Het verschil zit hem in de woorden verkoop en vergoeding. Indien u uw stroom zou verkopen aan een energieleverancier bent u btw plichtig en dus btw ondernemer en zou de BTW van de aanschaf van uw zonnepanelen aftrekbaar voor de btw moeten zijn, tenminste volgens deze Europeese uitspraak zou dat in Nederland dus ook zo moeten zijn. In dit geval heeft u dus een eenmalige lage inkoop van uw zonnepanelen.
Aangezien wij in Nederland spreken over een vergoeding wordt er geen btw ontvangen. U bent in dat geval dus niet btw plichtig over het leveren van stroom. U mist wel de btw aftrekpost, dit kunt u zien als een verkapte btw verhoging, over de jaren zal het toch in uw voordeel kunnen zijn aangezien u geen btw hoeft af te dragen.

De laatste tijd zijn er weer veel ontwikkelingen gaande betreffende de BTW en zonnepanelen en inmiddels is ook hier veel verandert. De meeste mensen worden BTW ondernemer zodra ze stroom terug gaan leveren aan het energienet aangezien ze meer stroom produceren dan gebruiken. De laatste ontwikkelingen is het voornemen vanuit de minister om teruggeleverde stroom te belasten.