De belasting toegevoegde waarde, verkort de BTW, heeft in de geschiedenis een grote rol gespeeld. In de oudheid en met name de Grieken, de Romeinen en de Egyptenaren voerden al een soort van BTW in om onder andere oorlogen te financieren. Ook in de recente geschiedenis zien we dit fenomeen terug. In de tijd van Napoleon, de burgeroorlog tussen het zuiden en het noorden van Amerika en de Duitse oorlog tussen 1914 – 1918 werdt een soort van BTW ingevoerd of was er sprake van een verhoging van de BTW.BTW in Nederland

Nederland voerde pas in 1934 een BTW regeling in. Zoals altijd zou dit “tijdelijk” zijn, nu in 2012 zitten we er dus nog steeds mee. Met name in een teruggaande conjuctuur is er meestal sprake van een verhoging. De BTW wordt dan gebruikt om op een snelle manier meer belasting te heffen.

Wel wordt er een duidelijk onderscheid gemaakt tussen producten voor eerste levensonderhoud. Het tarief hierop is momenteel 6%. Voor luxe goederen geldt het hogere BTW tarief dat nu dus is verhoogd van 19 naar 21 procent. Soms is het moeilijk aan te geven wanneer iets eerste levensonderhoud is en wanneer iets een luxeproduct is. Dat kan nog wel eens tot vreemde berekeningen leiden en een hoop discussie in een zeer grijs gebied.
Btw verhoging 2012

Wellicht heeft u het al in het nieuws gezien of van vrienden gehoord: sinds 1 oktober geldt er een nieuw btw tarief in Nederland. Het btw tarief is namelijk verhoogd van 19 procent naar 21 procent.