Btw verhoging en assurantiebelasting

Buiten dat er vanaf 1 oktober 2012 een btw verhoging is doorgevoerd, is eind 2012 ook de assurantiebelasting van 9,7 procent naar 21 procent gegaan. Hiermee is dus eigenlijk de assurantiebelasting gelijkgetrokken met de eerdere btw verhoging. Deze verhoging van de assurantiebelasting kost het gemiddelde huishouden in Nederland € 100,00 per jaar extra, volgens het verbond van verzekeraars.Eind 2012

Deze maatregel is dus eind 2012, begin 2013 ingegaan. In de maatregel is vastgesteld dat verzekeringen die ingaan of verlengt worden na deze datum belast worden 21 procent. Voor verzekeringen die voor deze datum voldaan zijn, dus geheel betaald, geldt het oude assurantiebelasting tarief van 9,7 procent. Indien ervoor gekozen is om de premie in termijnen te betalen, dan zal de verhoogde belasting toegepast worden op de termijnen die na 1 januari 2013 betaald moeten worden.

Kansen

De minister had aangekondigd in te grijpen als mensen nog voor 31 december 2012 hun gehele verzekering betalen. Dat heeft hij echter niet gedaan omdat het aantal mensen die dat deden beperkt waren. Voor sommige was dit dus een kans en voor anderen een gemiste kans.

De Consumentenbond raadt hun leden aan om naar aanleiding van deze assurantiebelasting verhoging lopende verzekeringen kritisch tegen het licht te houden en na te gaan of er geen verzekeringen tussen zitten die onnodig of te hoog zijn. Dit is ook een kans waarmee u veel geld kunt besparen. Let wel: assurantiebelasting geldt niet voor alle verzekenringen, laat u dus goed voorlichten! In de volgende paragraaf ziet u een overzicht van de verzekeringen waar de assurantiebelasting van op toepassing is.
Een andere mogelijkheid is om u te oriënteren op verzekeringsmaatschappijen die een goedkopere polis aanbieden.
Welke verzekeringen?

De verhoging geldt enkel voor de zogenoemde schadeverzekeringen. Maar welke verzekeringen vallen precies onder schadeverzekeringen? Hieronder een lijst van verzekeringen die 11,3% in prijs zijn gestegen door de assurantiebelasting verhoging.

Schadeverzekeringen zijn verzekeringen voor:
– Auto
– Aansprakelijkheid
– Inboedel
– Motor (TIP: kijk hier voor meer info over motorverzekering afsluiten)
– Bestelauto
– Reis
– Rechtsbijstand
– Opstal

Naast de verzekeringen in dit overzicht, geldt de verhoging ook voor ‘pechhulp-verzekeringen’. Voor leden van de ANWB, Mondial Assistance, Route Mobiel of andere pechhulp-aanbieders is de kans groot dat ze met de verhoging te maken krijgen.

Assurantiebelasting verhoging 2012

Wellicht heeft u het in het nieuws gezien of van vrienden gehoord: per 31 december 2012 is er een nieuw assurantiebelasting tarief in werking getreden. Dit tarief is verhoogd van 9,7 procent naar 21 procent.