Burgerservice- en BTW-Nummer

Vanaf 1 januari 2020 hebben alle BTW-Nummers van éénmanszaken een schermnummer.

Van de Autoriteit Persoonsgegevens mag de belastingdienst niet meer het burgerservicenummer (laten) gebruiken in het BTW-nummer van éénmanszaken. Het was natuurlijk ook wel raar, omdat het BTW-nummer verplicht vermeld moet worden op facturen, websites en overige corporate uitingen zoals bijvoorbeeld de leveringsvoorwaarden en overige verkoopkanalen. Als daar dan makkelijk je burgerservicenummer te achterhalen is is dit wel erg fraudegevoelig. 

Voor identificatie voor de belastingdienst is het natuurlijk wel heel makkelijk, een nummer dat uit je BSN nummer en eindigd met een .B•• nummer.

De oplossing hiervoor is als volgt: vanaf nu heb je twee nummers, het oude vertrouwde omzetbelastingnummer (sofinummer + B.••) én een BTW-identificatienummer. (BTW-id)

Het omzetbelastingnummer gebruik je voor contact met de Belastingdienst. Het btw-identificatienummer gebruik je op facturen, website en andere communicatiemiddelen. Leveranciers en afnemers kunnen het btw-identificatienummer controleren op de website van de Europese Commissie.

Let dus op de volgende items:
Geef het nieuwe nummer door aan uw administratiekantoor of anderen die uw boekhouding en BTW aangiften doen.

Pas website, briefpapier, factuurpapier en overige uitingen aan waar een BTW nummer gewenst of verplicht is.

Geef aan iedereen die ertoe doet het nieuwe BTW nummer door, bijvoorbeeld bij verleggingsregelingen of buitenlandse handel.

Let ook op om gewijzigde btw-id’s van klanten en leveranciers in je eigen administratie op te nemen.

https://humblerise.com/