Btw verlaging op e-books en digitale kranten

Sinds 1 januari 2020 geldt voor elektronisch geleverde boeken (e-books), kranten en tijdschriften het lagere btw-tarief van 9%. Voorheen was dat nog 21%. Er is daardoor geen verschil in btw-tarief meer tussen papieren kranten, tijdschriften en boeken en de elektronische versies. E-books en digitale kranten en tijdschriften kunnen hierdoor goedkoper worden.

Vanaf 1 januari 2020 geldt voor elektronisch geleverde boeken, kranten en tijdschriften het verlaagde btw-tarief van 9%. Nu is dat nog 21%. Dit betekent dat het verschil in btw-tarief tussen de papieren versie van kranten, tijdschriften en boeken en de elektronische versies verdwijnt.

De verlaging van de btw geldt voor: e-books, digitale kranten en tijdschriften, betaalde toegang tot websites van kranten en tijdschriften, downloadbare luisterboeken, bladmuziek en leermiddelen en journalistieke platforms.

De verlaging van de btw geldt niet voor het downloaden van losse artikelen en streamingsdiensten voor films en muziek.

Publicaties waarvoor lagere btw-tarief geldt

Het lagere btw-tarief geldt vanaf volgend jaar ook voor:

  • betaalde toegang tot websites van kranten of tijdschriften en onafhankelijke journalistieke platforms;
  • downloadbare luisterboeken, bladmuziek en leermiddelen.

Lager btw-tarief niet voor reclame, video-inhoud of muziek

Het tarief van 9% geldt niet voor uitgaven die (vooral) bestaan uit reclame, video-inhoud of muziek. Denk hierbij aan betaalde (abonnementen op) streamingsdiensten voor films en muziek.

Papieren en elektronische uitgaven gelijk

Het kabinet neemt deze maatregel na recente afspraken in de Europese Unie. Nederland heeft er als één van de initiatiefnemers op aangedrongen om een richtlijn aan te passen. Deze richtlijn veroorzaakte het btw-verschil tussen de papieren en elektronische publicaties.


[Bron: Rijksoverheid]
[Beschikbaar gesteld onder Creative Commons zero (CC0)]


Eerder schreven wij hier al over: BTW verlaging E-books

https://humblerise.com/